luni, 2 iunie 2014

PARTIDE DE DREAPTA AVEM! UNDE-I CLASA DE MIJLOC?!



     Când spun că nu există dreapta sau stânga politică mă bazez pe realitatea oferită de scena politică și economică din 1989 și până în prezent. Toți cei care au trecut sau încă sunt prin/în Parlamentul României, nu sunt decât beneficiarii ai așa ziselor privatizări.  Excepțiile le putem număra pe degetele de la o mână. Pseudopoliticienii și-au dobândit averi de milioane de euro din genul de afaceri ilustrat de Băsescu Traian într-un interviu: „am avut șansa unor tranzacții, ba un pământ cumpărat azi, ba una alta!” Aş mai adăuga „mai o lege fără dinţi să putem fura legal”. Acești pseudopoliticieni, jefuitori, sunt adunați în găști sub platoșa unui partid. Sigur, în rândul partidelor activează, ca membrii sau cu funcții politice nesemnificative, și cetățeni care își doresc cu adevărat reforma statului și implementarea unor politici publice de succes pentru majoritate. Însă membrii și activiștii de partid au fost transformați în marionete de propagandă ale oligarhilor;  pe lângă faptul că sunt lipsiți de resurse materiale sau dacă le au, acestea sunt minime, cei care vor o altfel de politică nu dețin funcții de decizie în cadrul organizațiilor politice. Li se dă impresia că sunt activi și că sunt implicați în viața publică. O iluzie!
      Nu se poate vorbi doar de „baronii roșii” într-o țară împărțită pe feude, unde fiecare, indiferent de partidul din care face parte, consilier local/județean se crede un mic jupân, unde primarul este un mic nobil, iar președintele Consiliului Județean, al oricărui județ din România, are atitudinea unui dictator! În jurul președinților de Consiliu Județean, dar și ale partidelor, satelizează mici grupuri de influență simulând societatea civilă. În aceste condiții este greu să vorbim de democrație, de statul de drept, de libertatea presei! Este un fapt cunoscut că instituțiile de presă, în special cele din județe (poate cu mici excepții), sunt patronate chiar de baroni! În provincie, societatea civilă, autentică, independentă, care ar fi trebuit să izvorască din rândul clasei de mijloc, nu dispune de resurse materiale suficiente pentru a se organiza. Când totuși are mici resurse le gestionează păgubos. Din păcate, nici profesiile liberale (impozitate excesiv), nu aduc venituri astfel încât societatea civilă să poată exista cu adevărat iar cei care au totuși venituri mulțumitoare sunt orientați spre alte direcții de interes decât cel public.

      Lipsa clasei de mijloc (o categorie de cetățeni cu-n nivel de trai satisfăcător) formată din zona patronatului întreprinderilor mici și mijlocii, mici întreprinzători și intelectuali, ori pur și simplu oameni cu inițiativă, lasă partidele declarate de dreapta fără un electorat consistent capabil să se contrabalanseze numeric cu cel al social-democraților.
         Evident, PSD nu are nicio aplecare spre susținerea clasei de mijloc căreia i-a luat locul o întreagă armată de funcționari/angajați la stat! Starea de „căldicel” pentru social-democrați este ideală! Iar dreapta nu are nicio șansă... cu mesajul „baronii noştri fură mai puțin decât ai lor!” sau și mai ilirant, Ponta „ne vinde la ruși!”  Veniţi dragi investitori din democraţiile consolidate şi investiţi în România!

      Voi aborda succint și zvonurile potrivit cărora Joe Biden - vicepreședintele SUA ar fi decis că „dreapta trebuie să se unească altcumva vin rușii peste noi”, ba că Angela Merkel „l-ar fi preferat pe Klaus Werner Iohannis ca președinte” al României... ori că prințul Charles de Wales ar veni în România să guverneze peste Transilvania, că din această cauză l-a invitat Tibor Kalnoky, contele din Transilvania să ne viziteze țara ori pur și simplu să preia coroana României!  Multe din aceste zvonuri nu sunt decât „ciorbe reîncălzite” de prin 1992 încoace cu alți protagoniști. Se spune că zvonurile sunt aruncate în spațiul public pentru a fi crezute! Eu cred că sunt mici teste pentru de evaluare nu a opiniei ci a discernământul celor dispuși să comenteze astfel de situații-ipoteze fanteziste. În realitate nu există decât interese economice. Deocamdată România a pierdut războiul economic. Discursul lui Joe Biden de la București privind resursele a fost elocvent. Problema este că... noi doar cu resursele iar cei care ne laudă „lupta împotriva corupției” cu exploatarea și cu beneficiile. În acest timp, mica noastră clasă politică-oligarhică jecmănește și umilește poporul. O alternativă politică credibilă la guverul lui Victor Ponta încă nu se prefigurează. Dreapta este confuză. Sigura certitudine este sărăcia.
     Nu avem un personaj credibil, nici măcar Klaus Werner Iohannis nu poate fi, din moment ce la alegerile europarlamentare sibienii (știu ei de ce) nu au votat PNL! Iar transilvănenii care i-au cunoscut cât de cât pe sași (vreo 500 de ani scutiţi de taxe) știu ce le poate pielea! Să nu-i supraestimăm. Am copilărit cu sași și secui pe care îi prețuiesc, însă prin Brașov, respectiv prin Ardeal, exista și o vorbă „să nu fi prost ca sasul!” (saşii care citesc acest text se exclud).

P.S. Din cauza șantajului, odată cu Crin s-au ofilit mulți liberali. S-a lucrat om la om, dosar cu dosar, cu meticulozitate securistă! Dar se pare că nu ține la toți liberalii șantajul! Şi apoi este ştiu faptul că, în momente de maximă criză, PNL este casabil...

Niciun comentariu: