duminică, 15 iunie 2014

EMINESCU ȘI SPITALUL DE PSIHIATRIE DE LA BRAȘOV...




      La Brașov, Mihai Eminescu este evocat prin denumirea unei străzi secundare unde se află și Spitalul de Psihiatrie. Brașovenii spun despre cineva care este internat acolo că se află ”la Eminescu!” O asociere nefericită între bolnavii psihic şi Eminescu încunvinţată de administraţia oraşului încă din vremea când acesta a purtat numele de Stalin! În fapt o manipulare ordinară!
    Poetului german Friedrich Hölderlin (n. 1770 - 1843) i-a fost suspendată opera scrisă după vârsta de 32 de ani când s-a îmbolnăvit grav psihic! Lui Eminescu nu i se poate suspenda niciun cuvânt, așadar este absurd să-l numim pe acesta ca fiind nebun în ultimii ani de viață! Că a existat o conspirație asupra operei și vieții acestuia, nu mai este un secret pentru nimeni. Și atunci, de ce la Brașov, numele Poetului să fie asociat cu cel al unui spital de psihiatrie?! Cui folosește?! Să nu mai spun că fostul parc Tractorul a fost denumit „Mihai Eminescu”, la insistenţele mele, de către viceprimarul Ion Ioniţă (2006). Administraţia locală actuală nu agrează această nouă denumire a parcului căruia i se spune tot... Tractorul! Reamintesc pe cei care conduc în prezent Brașovul: primarul G. Scripcaru (PDL) și președintele CJ, A. Căncescu (PNL). Dar mai sunt și alte aberații comunistoide la Brașov!

        Biblioteca publică a fost înființată din fondul de carte aparținând lui Alexandru Bogdan (1881-1914), personalitate a culturii brașovene – instituția purtând încă de la inaugurare numele acestuia. Odată cu instaurarea comuniștilor biblioteca s-a numit... Stalin - Casa prieteniei româno-sovietice! După 1989, în loc să se revină la denumirea de Biblioteca Județeană Brașov „Alexandru Bogdan” mințile turtite ale vremii au numit-o ”George Barițiu”.
       Tot la Brașov, atunci când oficialitățile doresc să-i omagieze pe ”eroii români” se duc la un cimitir situat în cartierul Bartolomeu unde se află în primele rânduri mormintele soldaților sovietici și o statuie înfățișând un soldat, tot sovietic, cu arma în mâini. Ostașul sovietic eliberator!!! La picioarele statuii soldatului sovietic clasa politică a Brașovului, instituțiile statului și armata, depun coroane de flori în memoria „eroului român”. Adevărat, în plan secund se află și câteva morminte ale soldaților români... Însă, oseminte ale soldaților români sunt împrăștiate și în alte cimitire... din Brașov.
     Tot la Brașov, în centrul orașului se află câteva morminte ale victimelor Revoluției din decembrie 1989. Printre aceste morminte, se află și mormântul unui fost activist PCR, decedat în anul 2000... Şi atunci cum să ne mai mire că un fost miliţian, din mardeiaș prin beciurile Miliției Brașov, a ajuns prof. dr. univ. la Facultatea de drept - Univ. Transilvania, și a predat/predă un curs privind „depturile omului!”

       Într-un top al orașelor privind „vitalitatea culturală”, realizat de Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii (CCCDC), instituție subordonată Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), dat publicităţii la Centrul cultural și de afaceri "The Ark", Brașovul ocupă ultimul loc, fiind situat după orașele: Cluj-Napoca, cu un indice de vitalitate culturală de 1,09; Sibiu, cu 0,88; Sfântu Gheorghe - 0,86; Timișoara - 0,84; Alba Iulia - 0,57; Iași - 0,56; Bistrița - 0,52;  Târgoviște - 0,47; Miercurea Ciuc - 0,44;Tg. Mureș - 0,36; Constanța - 0,34; Oradea - 0,33; Craiova - 0,27; Piatra Neamţ - 0,25 și... Braşov - 0,17. Studiul a luat în considerare infrastructura culturală, resursele umane specializate, cheltuielile bugetare pentru cultură, participarea la activități culturale, economia creativă și sectorul nonprofit.
    Cei care diriguiesc bugetul public al Brașovului (municipiu și județ) dar și organizațiile culturale ale Brașovului, ar fi cazul să se trezească! Dar nu așa precum brașovenii din vremea lui Titu Maiorescu. Iată ce scria acesta : La „Deşteaptă-te, române” s-a adaptat îndată o melodie, cunoscută şi astăzi, melodie deplorabilă, lâncedă, nepotrivită cu textul, o dovadă de puţinul gust muzical al epocei, dar pe atunci nu era vorba de gust, ci de impulsiune irezistibilă spre manifestare cu orce preţ şi în orce împrejurări. Ne aducem aminte că încă pe la 1850, mai cântau şcolarii români din Braşov, cu o adevărată emoţiune, o poezie cu următoarea strofă de început: „Trist este românul / Pentru a sa patrie, / Căci că prefecţii / Tot mai zac în robie”. Dacă a putut deveni popular „căci că prefecţii”, se înţelege că a trebuit să devie popular „Deşteaptă-te, române”...(Titu Maiorescu, Critice, Bucureşti, 1966, pag. 446-447 ).
      Ce mai poţi spune când bastionul Graft, construit la începutul secolului al XVI-lea, este scos la vânzare și brașovenii „dorm” iar instituțiile care sunt menite să apere monumentele istorice de patrimoniu devin părtașe la fărădelege (vezi și postările pe FB, Brașoveanul Vertical). Brașovenii și nu numai, trebuie să înțeleagă că orice oraș/localitate din această țară, fără o viață culturală de calitate, care să nu pună veleitarismul înaintea valorilor autentice, nu există decât ca locație geografică. Atât și nimic mai mult.

Acest articol îl dedic celor care vorbesc de politica de dreapta şi de stânga, care se dau mari anticomuniști ori care sunt mândri că sunt români şi a căror ipocrizie îmi provoacă un profund dezgust! Dar și celor care cred că Drepturile omului există pentru ca ei să înjure, să și-o bage și să și-o scoată... și să se considere victime! Pentru toți aceia care varsă lacrimi de crocodil pentru Eminescu!

Niciun comentariu: