joi, 11 decembrie 2008

Vasile Şelaru despre mediocritatea scriitorilor braşoveni

Vasile Şelaru despre mediocritatea scriitorilor braşoveni. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România nu a notat în proaspăta sa Istorie critică a literaturii române nici un braşovean...

Istoria critică a literaturii române, publicată recent de criticul Nicolae Manolescu – liderul, adică preşedintele Uniunii scriitorilor din România începe să facă valuri şi prin scriitorimea din burgul transilvan adormit în propria-i genialitate, şi am numit astfel Braşovul. Domnul Manolescu se ocupă de cinci secole de literatură...Eu care ştiam că avem doar vre-o două iar celelalte trei ar fi mai mult literatură liturgică scrisă în slavonă, texte ce nu au prea mare însemnătate...decât numai dacă le analizăm în cadrul Istoriei formării limbii române scrise ceea ce ar fi cam altceva. În sfârşit, e posibil să mai greşesc şi eu, aşa că voi spune totuşi ca şi criticul Manolescu cinci secole de literatură. În fapt pe la 1400 avem deja scriitorii la cetate, scribi plătiţi de saşi...Bieţi popi nu au fost capabili să scrie pentru ei decât arareori. O va face la Braşov, primul, protopopul Vasile...dar nu vreau să amintesc de el aici că pe mine mă cheamă tot Vasile, adevărat şi Şelaru şi detractorii mei ar spune că mă dau mare...Dar ce văd la prima răsfoirea a celor două volume, din Istoria critică a literaturii române, că măreţii scriitori braşoveni, cei şi-au umplut gura de înjurături la adresa mea în urma scrierii Dicţionarului scriitorilor braşoveni şi al veleitarilor lipsesc cu desăvârşire. Adică eu i-am băgat în seamă şi ei m-au înjurat. Ei bine, Manolescu nici măcar nu i-au ignorat deoarece nu le-a amintit numele nici la etcetera...sau şi alţii...Nici măcar preşedintele filialei scriitorilor, Doru Munteanu – şi director de revistă de mare cultură, nu a fost băgat în seamă. Unde o fi oare Nicolae Stoie – redactor şef la aceaşi revistă de o şi mai mare cultură. Dar Topolog, Drăgan, Brumaru, Huidan – şef şi patron de Gazetă.. cu pile la Ion Barac, George Bariţiu,Iacob Mureşianu. Nu au nu au fost luaţi în seamă nici aceştia... Între scriitorii braşoveni vom găsi doar 11 nume : Ştefan Baciu, Gheorghe Crăciun, Andrei Bodiu, Alexandru Muşina, Şt. O. Iosif, Caius Dobrescu, Codru Drăguşanu, Andrei Mureşanu, Anton Pann, Ion Barac şi Sextil Puşcariu...”Ignorantul” Manolescu nu face vorbire nici de geniile de la KRON-ART...şi nici de doctoriţa în filologie Malea Stroe care se pregăteşte să trântească pe lângă vre-un gard, un mare dicţionar al scriitorilor braşoveni ca replică la cel scris de imafamul Şelaru...care le-a spus că literatura nu se judecă pe cărţi publicate şi nici pe numărul acestora ci pe conţinutul lor. Chestia asta ar trebui să o ştie şi Octavian Soviany – omul din cuibul de cuci, zero la cub, că o medalie primită de la Băsescu este nimic faţă de un cuvânt scris de Manolescu...
P.S.Semnatarul acestor rânduri nu apare nici el în Istoria critică a literaturii române a lui Manolescu nu pentru că nu ar fi vrut dar niciodată nu i-a trimis vre-o carte înspre recenzare. Şi apoi, cum sunt doar la început în ale literaturii, din 1990 şi până în 2006 m-am ocupat de jurnalistică, mai am vreme să apar în Istoriile acesteia...Dar voi, dragilor denigratori, sunteţi pe afară...funcţiile nu vă ajută la nimic, nici cărţile publicate în tiraje de masă...şi nici măcar prietenii, unii cu epoleţi pe sub piele alţii cu insignele pe revere...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sunt aici, raspund , deci, intrebarii retorice, "Unde-o fi oare...?!" NU sunt un frecventator de bloguri, dar am gasit pe web-ul meu trimiterea la articolul Domniei Tale despre mediocritatea literaturii brasovene.
Sunt cateva inexactitati ( nu iau in seaman titlul nejustiuficat generalizator si nici malitiile, ce tin de, deja, cunoscutele secretii glandulare ale poetilor "razvratiti"), ci am in vedere , urmatoarele:
1.In "Istoria critica ( ca de altfel in orice istorie) un autor este prezent atunci cand i se consacra un "articol",un comentariu de sine statator. In plus N.M a introdos o rubrica speciala intitulata "autori de dictionar". In cadrul acestor doua rubrici nu sunt 11 scriitori brasoveni, ci 4: Andrei Bodiu, St.O .Iosif, Alexandru Musina si Anton Pann. Altfel, la trimiteri bibliografice sau amintiti in treacat, uneori nefaforabil, mai sunt si altii. De exemplu Ion Topolog.
2.Doru Munteanu nu e singurul presedinte de "Filiala" ignorat de N.M. I-as cita, doar, pe Aurel Pantea sau pe Ioan Radu Vacarescu, autori care ocupa in trendul criticii literare de intampinare un loc mai bun decat Doru Munteanu, care dupa cum este receptat face parte, deocamdata, din galeria "autorilor periferici"
3.Iti justifici absenta ddin "Istorie"prin faptul ca , la randu-ti, l-ai ignorat pe N.M., netrimitandu-i cartile cu autograf, ceea ce insinueaza faptul ca ceilalti ar fi facut-o. Esti sigur ? Pe ce te bazezi, moncher ? , ca sa-l parafrazez pe Marin Preda.