marți, 18 noiembrie 2014

DESPRE MANIPULAREA VOTULUI ŞI A ROMÂNILOR DIN DIASPORA...



      Era un fapt știut că la unele ambasade sau consulate nu vor putea vota toți românii. Așa s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2004, 2009 și NIMENI DIN DIASPORA nu a protestat.


      Iată faptele. Protestul celor din diaspora a fost declanșat în primul tur din 2014. Se știa că alegerile prezidențiale aduc mai mulţi votanți la urne decât alegerile parlamentare. Astfel, PDL și-a activat agitatorii. Încă de la primul protest din fața secțiilor de votare, „protestatarii” aveau deja pregătite pancartele. Apoi au urmat proteste organizate de PDL în țară, sub pretextul că se impune organizarea de „alegeri libere”. Erau dorite imaginii cu protestatari din țară pentru alegeri în diaspora „săltați sau bătuți de jandarmi și aruncați în dubă”. La Brașov s-a reușit după ce un anume Erwin A. i-a provocat pe jandarmi. Tot acest protest trebuia să pară ca fiind al „societății civile”.

    În acest timp activiștii PDL, PMP, Macoviştii ş.a., au pornit declanşarea emoţiilor pe FB. Lor, dintr-un impuls natural, mai în glumă, mai în serios, li s-au alăturat (pe lângă cei structural anti-PSD) mii de alți utilizatori inițial dezinteresați care au preluat mesajele ironice, unele chiar savuroase, la adresa lui Victor Ponta și PSD. Pe FB, unii utilizatori, semnalează, comentează sau preiau ironii politice din amuzament... sau sunt pur şi simplu observatori şi comentatori ocazionali ai fenomenului politic, fără a fi în vreun partid. În fapt, lumea internetului, paginile de socializare, sunt oglinda lumii reale, în care fiecare vrea să transmită în special emoții... Putem spune că într-un fel comunicarea virtuală pervertește caracterul, schimbă valorile morale, logica, raționamentul, limbajul etc... în care numărul receptorilor îl depășește cu mult pe cel al emițătorilor. Astfel, o imagine emoţională, o satiră politcă se poate rostogoli pe FB la sute de mii de utilizatori fără niciun efort din partea emițătorului.

      Când propaganda a vehiculat (postat) sintagmele fantasmagorice „jos comunismul” și „ciuma roșie” acestea au fost preluate cu nonșalanță de utilizatori. Repetarea mesajelor negative la adresa lui Ponta, dar mai ales prezentarea informațiilor potrivit cărora „românii de acasă” protestează pe străzi pentru ca cei din „diaspora” să voteze, a generat emoția colectivă a celor din diaspora. (Într-un fel se repeta protestul pro Arafat care a fost confiscat politic). În acest timp, guvernul Ponta anunța că legea nu permite majorarea numărului secțiilor de votare. Pentru a încurca lucrurile perfect, un număr de autocare cu români au făcut „excursii” în străinătate (vezi spre exemplu unde s-au aflat în ziua de 16 noiembrie, Monica Macovei, Elena Udrea, M. R. Ungureanu) și au blocat secțiile de votare de la ambasada României din Paris, Londra, Palermo, München etc... Astfel, cei care erau cu adevărat din diaspora s-au trezit la prima oră în fața unor secții de votare gata aglomerate. Odată „dopul” creat, decongestionarea era imposibilă, indiferent de ritmul de vot, numărul de cabine de vot, ștamplie etc... Este un fapt știut că cei din diaspora comunică foarte ușor cu cei de acasă fiind online pe FB aproape non-stop...

      Între votanții autentici din diaspora au fost plasați strategic și agitatori veniți cu autocarul din România, care chiar dacă au votat se așezau din nou la coadă... Furioși că trebuiau să stea la o imensă coadă pentru a vota, au trimis mesaje și fotografii către cei de acasă (România) spunându-le că „nenorociții de comuniști” nu îi lasă să voteze. Mesajele s-au rostogolit spre sute de mii de utilizatori. Cei „de acasă” s-au înfuriat... determinându-i și pe aceștia să iasă la vot „anti-Ponta” și astfel s-a rostogolit informația ca un bulgăre de zăpadă. Au fost și secții de votare pe care agitatorii PDL (ACL) nu au putut să le blocheze așa cum ar fi cele de la Viena (ar fi trebuit blocată de brașoveni) și Atena. Scopul era să se blocheze doar secțiile de votare de la sediul ambasadelor, acestea fiind amplasate în zone centrale, vizibile și pentru presa internațională. Și au reușit. La câteva ore de la deschiderea urnelor de vot au fost scoase (spontan!!!) și pancartele frumos scrise și s-au strigat lozinci anti-Ponta. Efectul celor două săptămâni de proteste din România (organizate pe PDL) sub emblema falsă a „societății civile” -  grupurilor protestatare li s-au alăturat inerțial și alți oameni, fenomenul de contagiune al maselor fiind cunoscut și îndelung analizat de psihosociologi (atenție, nu sociologi!!!) Odată înfuriat un grup de protestatari nu mai poate fi controlat. Astfel au izbucnit conflicte cu forțele de ordine din Paris, Londra ș.a.... Scenariul a fost simplu și banal, a fost conoscut și de liderii PSD (USL 2.0) însă nu au putut anticipa dezastrul votului prin mobilizarea rudelor din țară de către cei din diaspora.

     Cercetările sociologice anterioare turului II, arătau că Iohannis are șanse doar în cazul unei prezențe la vot de peste 60%. A fost 62% + ( în realitate 80% +). 57-58% prezență la vot, ar fi făcut pe Victor Ponta președinte, indiferent de rezultatele din diaspora. Iată de ce trebuia activat electoratul „anti-sistem” (sensibil cel din diaspora) prin orice mijloace, chiar și prin acele slogane stupide „jos comuniștii” sau „să dăm jos ciuma roșie”. Tot celor din diaspora trebuia să li se arate că PSD (respectiv Victor Ponta) le boicotează dreptul la vot. Mai exact trebuiau înfuriați ca la rândul lor să-și înfurie rudele și prietenii din România și să-i mobilizeze la vot împotriva PSD (că sunt comuniști).



      Rețeaua FB a fost echivalentul unei campanii anti-Ponta „din ușă în ușă” cărei i s-a adăugat un foarte mare număr de voluntari (transformați involuntar în activiști Iohannis, implicit PDL) din cele mai diverse medii socio-culturale. Cele mai simple și aparent banale metode de manipulare sunt cele mai eficiente. Dacă echipa de campanie a lui Victor Ponta ar fi luat în serios protestele PDL din România ar fi putut contracara manipularea emoției celor din diaspora care la rândul lor, au manipulat conștient emoțiile rudelor (și a cunoscuțiilor, prietenilor) din țară.  

      PS. Între protestatarii din diaspora foarte mulți erau cei care în ultimii zece ani au plecat din România din cauza lui Băsescu. Revolta acestora nu ar fi fost posibilă fără agitatorii din țară și desigur, fără „rezidenții” serviciilor... Blocarea secțiilor de votare s-a făcut pentru prima dată în anul 2004, când a fost ales T. Băsescu și s-a cerut, tot atunci, prelungirea programului de vot în... gări.


      Cel manipulat niciodată nu va conștientiza că a fost manipulat, ba mai mult, va încerca să convingă pe oricine că a acționat din propria conștiință și voință. Un individ manipulat pe FB la rândul său devine manipulator. În fond, o campanie electorală este câștigată de cine manipulează mai eficient, metodele contează prea puțin. Chiar și loviturile sub centură.  Este greu de spus dacă și cât au fost implicate serviciile speciale interne sau externe în campania prezidențială din noiembrie 2014.

PS 2. Un exemplu: pentru cei care au votat la ambasada din Londra mai exista opțiunea de a vota la Liverpool, o distanță relativ mică: doar trei ore cu trenul! Secția de votare din Liverpool a fost aproape goală pe toată durata votului. Credeți că utilizatorii FB nu au știut?! Evident, interesul activiștilor politic (și poate nu numai) era ca ambasada din Londra să fie supraaglomerată și sute de votanți (poate mii) să nu voteze.... ci să intră in conflict cu poliția londoneză.


      

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Multumiri. Am dedus ce s-a intimplat.
In Romania noastra- politicienii nu sunt de o anumita ideologie- este inexistenta- sunt cu totii la fel, iar in spatele usilor inchise , fac jocuri si isi impart prada-politica- sau mai bine zis Romania.Pentru a le fi bine doar lor.Parlamentul este format in procent de 80% din persoane fara nici o pregatire politica= nici nu stiu de ce sunt acolo.Dar sunt virfurile presedintii si vicepresedintii de comisii si acestia fac jocul celor de la Cotroceni,Guvern.Si ce este mai urit. Basescu a dezbinat societatea si-a creiat puterea in toate institutiile statului-care ar trebui sa fie separate- si .. mai este si jocul celor din afara cu interese de tot felul.LA NOI CA LA NIMENI!Pentru politicieni, romanii nu exista si aproape nici Romania!

Asanica Ovidiu spunea...

Confirm si eu , cele spuse in blogul anterior ! Sunt inscris pe multe grupuri ale romaniilor din strainatate si lesne am observat ca ne sunt obstructionate multe dintre opiniil ! Administratorii diverselor grupuri pe internet ( FB.) din diaspora au avut precis o tinta sigura . Chiar si in tara au fost grupuri pe internet , care au tratat dreptul la opinie , total incorect ! ( calomniind,in mod stupid , jignind, si interzicand chiar dreptul la opinie ! )

Victor Eanchi spunea...

Bati cimpii maestre, intentionat. Ma adresesez cititorilor. Cind te asezi la coada de 100 m si vezi ca inainteaza cu 10 m pe ora e un lucru. Cind te asezi la coada de 100 m si vezi ca inainteaza acceptabil e altceva. Teoria cu blocatul sectiilor de votare la poarta cladirii e o timpenie. Ritmul este dat de cit de repede zici buna ziua, ma numesc cutare, asta-i buletinul, asta-i forumlarul multumesc, am votat, la revedere celui care iti scrie datele in tabel si nicidecum de citi intra sau ies din cladire, pentru ca ala de-a mai votat o data si se duce inca ori voteaza ori o ia din loc, moment in care intra altul. Bati cimpii intentionat sau vorbesti din ce-ai vazut la TV. Apoi... cite autocare trebuie sa aduci ca sa faci un grup compact de 2-3000 de oameni? 20-30? Esti nebun la cap daca iti inchipui ca 20 autocare defileaza de capul lor pirn Bruxelles sau Paris sau orice alta capitala. O sa urmaresc daca-mi stergi comentariul si ti-l dau pe FB ulterior.

Anonim spunea...

Bravo, Victore!...Acest domn isi da cu parerea emanând discordie si aplicând teorii halucinante ; Se vede clar ca d-lui vorbeste in nestiinta de cauza... Asta asa, ca sa aibe si el ce vorbi!...Nici nu merita sa fie luat in seama!...

Anonim spunea...

Foarte buna analiza.Strategia de manipulare a fost pregatita din timp, începând cu înscrierea celor două candidate la președenție și continuând cu o muncă asiduă în vederea sustinerii lui Iohannis si a prostirii românilor, care în majoritate nu au nici un fel de cultură politică.

Anonim spunea...

Orficât vă străduiți nu puteți discredita credibilitatea acestei analize făcute obiectiv de către dl. Șelaru! Eu i-am citit cărțile și îl apreciez în mod deosebit. Vă recumand „Informarea între comunicare și manipulare”...

Andrei Sorescu spunea...

O analiza foarte interesantă, poate fi chiar studiu de caz.

Anonim spunea...

Sa le fie rusine celor care au fost agresivi si au jignit oameni care puneau cate o intrebare!!Asa limbaj nici la cei ce cresc in iadul suburban al strazii !!Rusine ,persoane tinere care demonstreaza lipsa de educatie, de sapte ani de acasa,de maturitate si tot ce vreti!!

Ionutzu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ion PATURCA spunea... Acest cititor s-a autocenzurat! Am luat legătura cu dl. Șelaru pe FB (privat) și mi-a spus că nici el nu înțelege de ce Ion Paturca s-a autocenzurat. Dar pana la urma este treaba fiecăruia cum comentează acest scurt studiu de caz...

Anonim spunea...

E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune . Cum dracului fac unii bloggeri , analisti , jurnalisti sa scrie articole de pe fotoliul din fata calculatorului fara ca macar sa fi fost martori la eveneiment ?

Anonim spunea...

Aoleu!! Cata prostie intr-un singur blog :)))

Ionutzu spunea...

Imi cer scuze, comentariul a fost sters de mine pentru ca nu reuseam sa postez (mobilul in ziua de astazi ne face si figuri).
Sunt intru totul de acord cu dl Selaru si ii urez numai reusite.
Sigur ca avem pareri "pro" si "contra" si mi se pare firesc.
Doar un singur argument doresc mai aduc in sprijinul celor scrise de dl. Selaru:
La turul 2 (coincidenta?) al alegerilor prezidentialelor (Basescu-Nastase), dl. Basescu acuza INS ca ar avea un soft specializat care il va fura.
Dl. Iohannis face exact aceleasi aprecieri: aveti grija ce se intampla in Diaspora. Dl. Basescu nu trebuia sa aiba grija pentru ca stia ca la 14 secunde va vota un om.
Coincidenta sau nu
Acum 10 ani s-a spus RASPICAT: INS ma fura.
Acum s-a spus: atentie la diaspora.
Concidente sau nu turul 2 a reusit ceea ce nimeni nu se astepta. Si atunci si acum.
Probabil ca merge foarte bine cooperativa "Basescu&Iohannis".

Anonim spunea...

DE CE NU AMINTESTI ATOATESTIUTORULE CA SOCRUL SI GINERELE SUNT DIN ,,SISTEM,, ADICA FAC PARTE DIN SERVICII SI NICIODATA NU AR FI LUAT O HOTARARE FARA A PRIMI ORDIN DE LA OFITERUL DE LEGATURA1PONTA A FOST RACOLAT IN FRANTA DE COL CORNEL BIRIS!!!!!!!!!!!1ASA CA LAS-O MAI USUREL CU MEMBRU DE PARTID CA A FOST SI TATA CAND A FACUT SCOALA DE TRACTORISTI!

Anonim spunea...

Desigur, daca Ponta era ales Presedinte nu s-a fi vorbit despre nici o manipulare :) Era sa uit ... suntem in 2014 romanii s-au mai desteptat si nu mai pun botu' la toate teoriile rasuflate

Alexandru Marin spunea...

Am citit articolul și mi se pare foarte bun și bine documentat. Îi înțeleg și pe cei care țin cu orice preț să-l calomnieze pe autor prefăcându-se că nu înțeleg realitatea. Desigur, cozile au existat însă acestea au fost consecința acelor „dopuri” create intenționat ( secția de votare de la Londra era blocată de așa zișii votanți care și-au rezervat rândul)... apoi, cine a stat la coadă a văzut că fiecare „ținea” rândulș la mai multe persoane și brusc, apăreau în față câteva zeci de „noi” votanți crescând astfel timpul de așteptare pentru ceilalți votanți... Evident că a fost o tehnică bine gândită, cei care spun că au stat zeci de ore la rând, sau că nu au mai reușit să voteze spun adevărul, însă articolul dlui Șelaru analizează cauzele. Eu am votat la Viena și i-am văzut pe brașovenii conduși de un consilier local (un sas)... dezamăgit că nu a putut crea o revoltă și acolo...

florentin spunea...

În general, oamenii nu cred despre ei că sunt ușor de manipulat și controlat. Exact din această cauză sunt atât de ușor de manipulat și controlat. Wilson B. Key

Anonim spunea...

Mananci cacat amice.

Roxana spunea...

Dle Șelaru, vă rog să nu-i băgați în seamă pe cei care vă înjură. Este tehnica LOR de manipulare. Aveți dreptate, eu sunt din Italia și știu ce s-a întâmplat acolo... din păcate nu am mai apucat să votez. Mă bucur că există și astfel de analize obiective, corecte.

adi iordache spunea...

Victor Eanchi a explicat bine ca autorul blogului bate , intentionat, campii. Nici nu va vine sa credeti ca desi nu ne cunoastem unii cu altii, ne recunoastem din putine vorbe daca "stim ce vorbim" sau "vorbim prostii". Sunt multe elemente de limba, de trairi ale zonei, avem "cunostinte comune" despre care vorbim. Apoi, cand te asezi la un rand (indiferent la ce, intrebi cine este ultima persoana si esti intrebat la randul tau de urmatorii. De obicei la vot, in diaspora se merge in grup de cel putin doi (sot - sotie). Si sa vrei sa bagi pe cineva in fata, sunt . . . toti "prezentii" din rand cu ochii pe toti cei din fata lor, in tot timpul. Nu merge, cum nu merge la nici o "coada" ori la ce ar fi, pentru ca oamenii au fiecare treburile lor proprii, nimeni nu are de aruncat timp. Aveti impresia voi din tara ca un "strain" e un fel de meteorit fara identitate proprie printre alti meteoriti, dar vas spun eu ca sunt de fapt "oameni printre oameni" Va auto-manipulati cu scopul de a manipula.

Anonim spunea...

Acest articol este de cacat... intelegeti ca nu a scos nimeni romanii sa voteze in diaspora, pur si simplu cei din diaspora au vazut in Johannis diferenta intre politicianul occidental si curvasareala din Romania. Nu ne mai futeti la cap cu PDL-ul, pentru ca noi nu am votat PDL-ul am votat OMUL Johannis. Acum vom vedea ce face el cu increderea care noi romanii i-am acordat-o, nu-i va fi usor, dar am incredere ca poate aduce schimbarea, asa cum a reusit sa se impuna in fata PNL-ului si PDL-ului si si-a impus propria campanie electorala, fara certuri si mascareli, asa cum eram obisnuiti noi cu mizeriile de campanii electorale, gen cea avuta de Puie Monta ... voi pontacilor, ce va doriti de la Romania? UN litru de ulei si un kg de faina din 2 in 3 ani? Pentru ca atat va poate oferi PSD-ul idiotilor, cascati ochii si deschideti-va mintea, nu ramaneti asa cum va vrut PSD-ul lui Ponta, incuiati si limitati.

Anonim spunea...

Băi lăbarilor, voi chiar nu vedeți ce scrie omul ăsta aici: el se referă la modul în care a fost inițializat și propagat votul ptr Iohannis, de unde dracu ați înțeles că ar fi pro Ponta. Dar voi nu știți decât să faceți spume. Hai, la carte cu voi și când citiți un articol beliți ochii și mintea...

Unknown spunea...

Am fost martor ocular, deci imi pot permite sa ma exprim. Am votat la Paris, ajunsa la 11h30 si am votat la 16h00 (doar pentru ca fiind insarcinata, sunt prioritara). Sora mea, ajunsa la aceeasi ora nu à a putut vota. Nu se baga nimeni in fata, pentru ca fiecare tinea cu dintii de locul lui. Si toti cei ce ajungeau in fata votau. Deci nu puteti afirma ca au fost persoane la coada care votasera deja pentru ca altfel nu mai intrau in ambasada. In ceea ce priveste povestea autocarelor pline de oameni adusi de partid: ce dovezi aveti? Ne puteti prezenta poze? Marturii? Nu ca nu va cred, insa pentru a ramane in spiritul etic al jurnalismului de investigatie de care pareti ca vreti sa dati dovada, trebuie sa va sustineti afirmatiile cu dovezi. Va cred cand spuneti ca suntem manipulati. Spre exemplu, atunci cand banii publici sunt folositi pentru a trimite postasul cu un mesaj difaimator pentru sarmanul om care nu stie sa faca o analiza politica, care nu stie ca plocoanele electorale din bani publici sunt impotriva legii. Gandindu-ma bine, prefer manipularea prin retelele de socializare, in care oamenii sunt chemati la vot decat manipularea prin aruncarea unui pumn de faina in ochi, sau cea prin care mi se spune ca un om fara copii nu poate fi presedinte.

Aurel Mihalache spunea...

Mai Roxan Parvu, ai citit ca o activistă de partid articolul scris de dl Șelaru... Eu ca un martor ocular, am votat la Londra îți pot spune că foarte mulți țineau rândul altora și intrau în față... Și îți mai pot spune că știam demult de manevra pe care mulți cunoscuți de-ai mei o vor face aglomerând secția de votare.