joi, 28 februarie 2013

ȘELARU VASILE/ BRAȘOVUL – A FI SAU A NU FI CAPITALĂ DE REGIUNE



      Ar fi trist ca Brașovul să rămână un oraș în stare anemică învelit cu aura unui trecut fastuos. Iată de ce și întrebarea: va fi sau nu va fi Brașovul capitală de regiune? Klaus Iohannis, primarul orașului Sibiu a făcut o mutare inteligentă. S-a înscris în Partidul Național Liberal unde a și primit funcția de vicepreședinte. Nu s-a ferit să declare public că îl interesează să fie guvernatorul/președintele Regiunii Centru care ar reuni județele: Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Alba, Sibiu. Desigur, Sibiul să fie și capitală. Cam asta ar fi mișcarea politică a iscusitului sas. Și pentru el, dar și pentru sibieni, nu este rău deloc! Ar fi interesant de văzut dacă PSD-Brașov sau PNL-Brașov va reuși să impună ca Brașovul să devină capitala Regiunii Centru. Sigur, ar exista și varianta stupidă, de a satisface orgoliul baronilor locali, mai multe capitale de regiune. Ar duce spre o gândire stupidă a împărțirii teritoriale care va semăna foarte bine cu ministerele create artificial, cu miniștrii delegați, așa cum este acum guvernul Ponta.
      Dar oare Brașovul merită să fie capitala Regiunii Centru? Privind în istoria acestuia putem spune fără echivoc ”da” însă, în ceea ce privește prezentul, Brașovul nu mai are nimic din măreția trecutului său. Îi lipsesc oamenii de valoare autentică, care să se exprime public. Atenție, nu spun că Brașovul nu are oameni de valoare, spun doar că aceste valori sunt individuale, egocentrice și nu sunt interesate de spațiul public.
        În altă ordine de idei, viziunea administrației locale s-a văzut și la ultimul ”mare” eveniment organizat la Brașov: FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European). Orașul nu s-a înconjurat de aura evenimentului. Doar primarul Brașovului, George Scripcaru, s-a împăunat într-un costum prazuliu, cu un fes cu moț pe cap. Și au mai fost și alți câțiva prazulii în apropierea sa, desigur simpatizanții și membrii PDL prezentați drept ”voluntari”. Cu acest prilej a descoperit și primarul Scripcaru instituția voluntariatului și cât de prețuită este aceasta în Occident. În rest, nimic. Singurul eveniment notabil consemnat pe fluxul media privind FOTE a fost un cetățean mușcat de un câine. Cine a văzut un steag olimpic arborat pe undeva, cine a văzut magazine care să comercializeze suveniruri cu FOTE, cine a văzut turiști dând buzna la Brașov?! Cine? Nimeni. Brașovul a ratat o bună ocazie de afirmare internațională. Brașovenii nu au trăit bucuria unui eveniment olimpic iar oamenii de afaceri din turism nu au înregistrat beneficii peste cele obișnuite. FOTE a fost un eveniment banal, incolor.
      Insă, tot la Brașov, există un etern proiect: Aeroportul! Toată armata de deputați și senatori USL, în frunte cu președintele CJ-Brașov, Aristotel Căncescu, nu au obținut un ban pentru finanțarea construcției acestuia din Bugetul de stat. Guvernul Ponta nu i-a luat în serios. Acest fapt demonstrează că Brașovul nu are oameni politici notabili pentru București. În fapt, oamenii politici din Brașov (nu le spun brașoveni deoarece mulți sunt venetici), nu sunt capabili să se impună pe scena mare a politicii. Sunt buni prin cartiere, la ”șmenuit” sentimental cetățenii și desigur, Bugetul local. Cam atât. Ba nu, sunt foarte buni și pentru afacerile lor. Dar nu au treabă cu problemele brașovenilor, nu-i interesează niciun proiect de dezvoltare a județului Brașov.
    La Brașov nu mai avem nici măcar evenimente culturale notabile. Nu există o revistă de cultură autentică, de impact național, fie chiar regional, nu există o mișcare culturală în domeniul muzicii și al teatrului cu toate că astfel de evenimente au existat (Festivalul Internațional de Teatru Contemporan, Festivalul Internațional de Jazz). Brașovul doarme în legendele și miturile sale incapabil să mai trezească interesul investitorilor, să se impună ca mare centru economic și cultural așa cum în istoria sa a fost. Nutresc speranța că cineva va trezi orașul din starea hibernală în care se află de câțiva ani buni. Sunt sigur că există oameni ai Brașovului gata să activeze în spațiul public, să măture o parte dintre politicienii care nu au făcut decât să se îndoape din patrimoniul locativ și din industria brașoveană și astfel să se căpătuiască fără muncă. Sunt sigur că se vor ivi și acele caractere tari gata să schimbe orașul, să îl anime, să-i dea viață. Dar pentru aceasta nu trebuie decât o stare de umanitate și unitate în jurul unui proiect comun, un proiect care să-i anime pe toți locuitorii Brașovului, cu mic cu mare, indiferent de opțiunea lor politică, indiferent de statutul lor social. În fapt, vrem nu vrem, acceptăm sau nu, marile proiecte nu pot fi făcute decât de oameni providențiali, oameni care știu și pot să pună interesul unei comunități deasupra oricăror alte interese individuale. Sunt sigur că astfel de oameni sunt în Brașov. Nu trebuie decât o scânteie ca spiritul acestora să se anime.

Niciun comentariu: