miercuri, 24 august 2011

Vasile Șelaru despre asistența medicală - Escrocherii Made in Romania



DESPRE SĂNĂTATE : CUM AJUNGI PE BANII TĂI UN COBAI . . . Dacă mergi la medicul de familie trebuie să aștepți cel puțin o oră până îți vine rândul. Odată intrat în cabinet îi dai medicului 5 ron, cu toate că îți plătești, lună de lună, asigurarea de sănătate. Dacă ai adeverință de plătirea taxei de asigurat medicul te conslută dacă nu, îți transmite doar compasiune și te trimite iute la plimbare. Totuși, fiind asigurat, ești consultat și apoi ești trimis la o anumită clinică particulară să îți faci analizele deoarece de acolo medicul de familie primește un comision pentru fiecare pacient. La clinica particulară afli că, trebuie oricum să plătești o taxă. Dacă te încadrezi în primele zile ale începutului de lună plătești mai puțin, dacă ai depășit primele zece zile ale începutului de lună plăteși integral deoarece ți se spune, nu mai are bani Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Ajungi din nou la medicul de familie și, după ce primești o rețetă, evident alergi la trei patru farmacii să îți găsești medicamentele prescrise pe care le plătești integral deoarece nu mai există fonduri pentru compensarea medicamentelor. Afli, dacă ești isteț și întrebi și alți medici despre medicamantul indicat, că medicamentele/medicamentul ce ți-au fost prescrise sunt doar în fază experimentală și încă nu se cunosc reacțiile adverse. Mai în clar, ești un cobai. Dacă se întâmplă să ajungi să fi internat într-un spital trebuie să îți cumperi medicamentele, apoi la externare primești de la doctor o invitație la cabinetul/cabinetele partcular/particulare ale acestuia. Însă, atenție, trebuie să ai mereu adeverința care să ”adeverească” faptul că ești la zi cu plata taxei de asigurat. Dacă ai primit concediu medical mergi iute să îl vizezi la un cabinet amplasat la o margine de oraș, apoi dai fuga să îl depui la firma la care lucrezi în maximum trei zile. După ce ai alergat de la Ana la Caiafa, ai grijă să stai în pat că oricând poate veni un polițist gata să îți ia pulsul acasă... iar dacă acesta ajunge la concluzia că ești bolnav închipuit, în ciuda bolii, îți trage un dosar penal și te trezești internat în pușcărie. Dar tu ești cu adevărat bolnav, ai fost internat în spital și la externare ai primit sfatul medicului de a veni periodic la control. Astfel ajungi din nou la o clinică praticulară și îți plătești consultația medicală. Simți de la o zi la alta că suferi de ceva și în cele din urmă îți pui singur diagnosticul : ai sindromul domnului Lăzărescu !
În fapt, odată ajuns în fața medicului nu mai ești pacient ci client. Logic, cei care lucrează în sitemul medical din România au mentalitate de oameni de afaceri, indiferenți în fața suferinței, ei nu se mai gândesc să te facă sănătos ci doar cum să-ți ia banii, oricine ai fi tu !

2 comentarii:

Anonim spunea...

Apropos,pana la urma cititorul maretelor dumneavoastra opere ce este? Un om,un satean avid de cultura adevarata,un fraier de client care cumpara ce ne iese noua din capatzana cand nu avem somn sau prieteni sau familion cu care sa schimbam o vorba?
Draga Vasile,pana la urma traiesti din ceea ce vinzi sau din creditul pe care unii il acorda domniei tale ca gandul ca odata si o data vei reusi sa vinzi si dumneata ceva!

Anonim spunea...

Pai cum sa fie altfel,draga Poetule?
Vezi bine ca pragmatismul ultimilor 20 de ani inseamna mai putine carti vandute si mai putina pretuire pentru cei care fac sau consuma ceva cultura! Chiar daca este greu,zic Eu,sa pui stampila culturala pe tot ce se invarte in jur!
Si in sanatate este la fel,domnule Poet! Doar ca astora care fac sau vand sau consuma medicamente le-a crescut cantitatea!
Din punct de vedere al finantelor omul are doua sanse,sa moara bogat sau sarac! Iar din punct de vedere al sanatatii chestia este similara,poti sa fi bogat sau sarac in boli!Atat,asculta de mine ca am dreptate!Si daca nu am,imi cumpar! Te saluta un vechi amic,un semi-vegetarian!